Škrjančar Falco subbuteo

Značilnosti

Škrjánčar (tudi ostríž) je ujeda iz družine sokolov.

Vrsta Ptič
Življenjski prostor Listnati gozd
Velikost 30 - 36 cm
Teža 131 -340 g

Opis

Škrjančar je podoben majhnemu sokolu selcu, le da ima v razmerju do trupa daljše in ožje perutnice, ki so na koncih tudi bolj prišiljene. Tudi v letu je podoben selcu, še posebej ko zasleduje plen. Leti s hitrimi, enakomernimi zamahi, med njimi pa drsi skozi zrak. Redko visi v vzgorniku, po navadi tik preden se z zloženimi krili spusti nad plen. Po zgornji strani je rjave barve, po spodnji pa ima rjave proge na svetli podlagi. Svetla so tudi lica in včasih tudi tilnik. Škrjančar živi v svetlih gozdovih in v odprti krajini z redkimi drevesi. Rad se zadržuje v suhih borovih gozdovih. Njegov življenjski prostor se razteza od Portugalske in severozahodne Afrike proti vzhodu do Tihega oceana. Ta vrsta je delna selilka, saj severne populacije prezimujejo v Afriki. Hrani se izključno s pticami do velikosti škrjancev, ki so tudi njegov priljubljeni plen (od tod ime) ter večje leteče žuželke kot so kačji pastirji in razni hrošči.

Škrjančar

na habitatu Temenica

Map?
SPECIAL ogr.

OK

Spletna stran za svoje delovanje uporablja piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Z uporabo te spletne strani soglašate, da se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij